Fidesz stiahne návrh zákona o utajení údajov žiadateľov o občianstvo

25.03.2013 Celý región

Budapešť 25. marca (TASR) - Maďarské vládne strany stiahnu z programu rokovania parlamentu návrh zákona o občianstve, podľa ktorého by údaje o zemepisnom pôvode žiadateľov o maďarské občianstvo mali byť utajované, aby neboli zneužité.
Napísal to dnes denník Magyar Nemzet s odvolaním sa na viaceré nemenované vládne zdroje.
Individuálny návrh novely pripravil poslanec za vládnu stranu Fidesz Árpád Potápi a odôvodnil ho tým, že na Slovensku a Ukrajine dvojaké občianstvo neuznávajú. Návrh opozícia ostro kritizovala, pretože podľa nej otvára priestor k manipulácii volieb.
Rozprava k návrhu bola plánovaná nadnes, návrh údajne stiahnu vládne strany ešte pred ňou.
Potápi v parlamente minulý utorok uviedol, že oboznámenie sa s príslušnými údajmi v zahraničí o žiadateľoch môže poškodiť aj zahraničnopolitické a národnobezpečnostné záujmy Maďarska. Ako ďalej informoval, o maďarské občianstvo požiadalo doposiaľ 402.000 žiadateľov, z ktorých 320.000 už zložilo občiansku prísahu.
Štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Bence Rétvári vtedy povedal, že návrh vláda podporí, a zdôraznil, že pre kabinet je dôležité, aby sa zahraniční Maďari po prijatí maďarského občianstva cítili v čo najväčšom bezpečí.
Poslanec opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Pál Steiner uviedol, že prijatím novely by sa obmedzila možnosť oboznámiť sa s údajmi maďarských občanov žijúcich v zahraničí. Tým sa podľa neho chce vláda vyhnúť povinnosti poskytovania informácií a navyše novela občianskeho zákona tak môže otvoriť aj priestor k manipulácii volieb.
 

Vyberte región